onsdag 31 mars 2010


"Kvinnors vrede"
Från självutplåning till självinsikt

Så heter boken som jag just nu läser och den är skriven av Harriet Goldhor Lerner.

Bokens tema kretsar kring hur vi som kvinnor kan dra nytta av vår medfödda fömåga att bli arga och reagera när något gör ont och behöver ändras i våra liv. Att kunna bli arg innebär att vi är mottagliga för känslor (signaler på) att något är fel - inte att vi omedelbart måste få ett vredesutbrott.

Oavsett om vi är "trevliga kvinnor" som aldrig visar vår ilska eller "ragator" som får okontrollerade vredesutbrott så tar vi inte vara på signalerna för vår vrede på ett konstruktivt sätt. Inget av dessa sätt är någon bra förutsättning för att förändra något i våra liv som vi inte trivs med.

Självklart är detta inte något som gäller enbart kvinnor utan samma gäller även för män. Det är dock mycket mer vanligt att kvinnor låter bli att visa vrede än vad män gör eftersom det inte anses passande för kvinnor att vara arga. En arg kvinna är en oatraktiv kvinna. Som exempel på detta kan vi ju nämna alla de öknamn vi har för arga kvinnor; "ragata" , "argbigga", "häxa", "satmara", "kärring", "tjatmoster" och "karlhaterska". Hur många sådana ord har vi för arga män?

Hur som helst så är det ett mycket intressant ämne och jag rekomenderar alla, kvinnor som män att läsa boken. Den handlar även om hur man kan vara ett "jag" och ett "vi" i en relation på ett bra sätt. Att tex göra sig till martyr eller lägga all sin energi på att förändra den andre leder inte till självutveckling.

Så till detta vill jag tillägga några rader som jag hittade i boken "Ett halvt liv" av Kerstin Bergström:

Tiden vänder kikaren

Det som jag förut såg i grotesk förstoring,

som outhärdliga detaljer

ser jag nu som hela bilder.

På avstånd,

och jag kan låta ögat dröja utan skrik

och orden behöver inte döda någon.

1 kommentar:

  1. Tack för snälla ord hos mig, du får jättegärna använda dig av ett alldeles eget påskägg. Det låter som en intressant bok så det boktipset tar jag med mig.

    Härlig blogg du har!

    /Liv

    SvaraRadera