tisdag 10 mars 2009


Ett litet smakprov ur "Lyckostpulvret" av Joanna Rubin Dranger


Kapitel 1 I vilket vi får veta hur den oskyldiga och godhjärtade fröken blev förtryckt och förnedrad av sina elaka och fåfänga MEN fula styvsystrar.


Den oskyldiga och godhjärtade fröken hade två elaka och fåfänga MEN fula styvsystrar. Att de var fåfänga MEN ändå fula visar hur patetiska de var. Systrarna tvingade den oskyldiga och godhjärtade fröken att slita hårt från morgon till kväll. Och aldrig någonsin blev de nöjda.


De elaka styvsystrarna uppfanns redan i sagan om Askungen och tycks vara karaktärer som vi alla känner igen. Själv träffade jag på dem redan som liten. I sandlådan. De kunde plötsligt slå till ett annat barn i huvudet med spaden utan någon annan anledning än ren avundsjuka. Något annat barn var kanske sötare, hade en snällare mamma eller helt enkelt bättre sandkahsgrejjer. Sedan dess har jag träffat på dem lite här och var. Det märkliga är att de tycks byta skepnad och namn. De dyker även upp vart man vänder sig och man tycks heller aldrig bli kvitt dem. Joanna Rubin Dranger träffar verkligen mitt i prick i sina små humoristiska berättelser och får mig att skratta åt saker som annars i vanliga fall mest bara irriterar.


(Illustrationen är inte direkt kopplad till texten, utan kommer längre fram i berättelsen då hon träffar den goda fen.)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar