söndag 8 mars 2009


"Glader"
Eller "Skadeglader" kanske vore ett bättre passande namn på denna lilla figur.
Bilden är en etsning i storlek ca 20cm hög och 15cm bred som jag gjorde i grafikverkstaden för några år sedan. Det är en av mina favorit bilder och figuren har jag"stulit" från min son Albin som gjorde liknande "huvudfotingar" när han var i 3-4 årsåldern.
Skadeglädje är väl inte den den mest positiva egenskap som en människa kan ha. Men denna figur påminner oss om att den finns och att vi inte gillar att bli utsatta för det.Vi gillar inte människor som är elaka och skadeglada. Blä! Usch! Fy! "Ha ha! Där fick hon!" Sådana människor är onda. De har nog massor av sådana här små djävlar i sig. Tur att man inte är sån själv! ..........eller?
Ska jag vara riktigt ärlig så har det nog hänt att jag varit skadeglad själv. Det kan faktskt vara en riktigt skön känsla. Speciellt när det gäller människor man tycker varit orättvisa och elaka själva.

2 kommentarer:

 1. Då kanske man får passa på å riva omkull ett horribelt ordspråk: "Skadeglädjen är den enda sanna glädjen" och göra om det till "skadeglädje är också en sann glädje", för så är det nog - tyvärr. Men att det skulle va den ENDA eller den "mest sanna", är ju trams förstås.

  Den skönaste skadeglädjen är nog den man känner när nån som man ser som en skadeglad jävel råkar ut för nåt.

  Skadeglädje är kusin med avundsjuka.

  SvaraRadera
 2. ja, de är nog mycket närbesläktade.
  En annan släkting är HÄMDEN! (som är ljuv)

  SvaraRadera